Reeëntelling Buijtenland van Rhoon
Begin maart heeft de Wildbeheereenheid IJsselmonde een reeëntelling gedaan in het Buijtenland van Rhoon. Op drie telmomenten en tijdens de schemering werden de dieren geteld. We wisten al dat er veel reeën in het gebied leven, maar tijdens de telling bleken het er meer te zijn dan verwacht.
8-4-2025
Foto: Annemarie Dekker

Meer dan honderd reeën
Willem Vrijenhoek van Wildbeheereenheid IJsselmonde: “We zagen heel veel reeën tijdens de telling. Verspreid over het hele gebied leven sprongen met zo’n 10 tot 15 reeën. Daarbij zagen we extra veel reeën rond de hoogstamboomgaarden aan de noordkant van het gebied. In totaal zagen we er meer dan honderd. Dat waren er meer dan we hadden verwacht en we weten niet eens of we alles hebben gezien in die drie dagen.”
Reeën hebben het goed in het Buijtenland, dat is de reden dat er zoveel zijn, legt Willem uit: “Dat komt door de diversiteit van de inrichting van het gebied. Er groeien kwalitatief goede gewassen en er zijn goede rustgebieden. Dat is voor een ree het belangrijkst.”
Dat beaamt gebiedsbeheerder Arjan Ponsen: “Deze hoge aantallen liggen in de lijn van verwachting bij de aanleg van natuurmaatregelen. Reeën zijn een van de eerste soorten die profiteren van maatregelen zoals kruidenrijke akkerlanden, meer bloeiende maaigewassen en rust in het gebied. Het zijn echte fijnproevers.”

Tellen met behulp van Strava
Dit jaar telde de wildbeheereenheid voor het eerst met behulp van Strava voor de meest consistente telling. “De teams wisselen van samenstelling en dankzij Strava kan ieder team dezelfde route volgen. Dit geeft een zo eenduidig en transparant mogelijke telling.” Er werd op drie momenten geteld in de ochtend en in de avond, want tijdens de schemering zijn de beesten het meest actief.
“In een goede biotoop worden er twee kalveren geboren.”
Reeën gaan uit elkaar
Op dit moment leven de dieren nog in wintersprongen. In het voorjaar gaan de sprongen uit elkaar. Jonge bokken zoeken samen met een vrouwtje een eigen plek in de polder op. De vrouwtjes zijn al beslagen in de herfst en nu zwanger. Een zwangere ree kent een rustperiode. De bevruchtingskiem gaat tijdens de winter in winterrust. Na de winter is er genoeg te eten en groeit de kiem weer verder. Vanaf begin / half mei zullen de eerste kalfjes geboren worden. Dat zijn er meestal twee. Tijdens het voorjaar helpt de Wildbeheereenheid samen met natuurpartijen en vrijwilligers om de jonge reekalfjes met behulp van een warmtebeelddrone in beeld te krijgen. Op die manier kunnen de boeren er rekening mee houden tijdens het maaien.
Lees hier meer over de inzet van de warmtebeelddrones

Let op tijdens de zomertijd
Kunnen er ook té veel reeën zijn? Vragen we Willem. “Het wordt gevaarlijk op het moment dat ze te veel verkeersongelukkig veroorzaken. We gaan de telling daarom nu relateren aan het aantal verkeersongevallen.” Verkeersdeelnemers kunnen zelf extra opletten tijdens het ingaan van de zomertijd en de wintertijd. Mensen passen de klok aan, maar reeën volgen hun eigen ritme. Zij letten op de zonsopkomst en zonsondergang en weten niet dat wij opeens een uur eerder actief zijn. Extra uitkijken dus tijdens de schemering!
Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Buijtenland van Rhoon
In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.