Rondleiding op de alpacaboerderij van Wim en Els in Rhoon

“Alpaca’s zijn niet om te knuffelen”, vinden Wim en Els van Prooijen van alpacaboerderij de Willemshoeve in Rhoon. Je ziet het ook aan de dieren, het zijn vluchtdieren. Dat komt omdat ze in de natuur op hun hoede zijn voor roofdieren. Geen alpaca’s knuffelen dus op de boerderij van Wim en Els. Want dieren moeten gewoon dier kunnen zijn. Je kunt er wel een rondleiding boeken waar je leuke weetjes opsteekt van deze bijzondere dieren. 

Alpaca's

Alpaca’s als hobby

Wist je bijvoorbeeld dat alpaca’s maar liefst 11,5 maanden drachtig zijn? En dat ze overdag bevallen, in tegenstelling tot schapen die dat ‘s nachts doen. Ze kunnen dan ook direct staan als ze geboren zijn. Vol passie en met leuke anekdotes tussendoor vertellen Wim en Els over hun alpaca’s. Het is voor hun echt hobby. Een hobby die vrij spontaan begon. Els was nog niet met pensioen, maar Wim wel. “Wat moet ik doen in de tussentijd?”, vroeg Wim zich af. Els hoorde op Radio Rijnmond een interview met een alpacafokker en zei: “Ga alpaca’s fokken!” “Wat zijn alpaca’s eigenlijk?” vroeg Wim. Hij had vroeger een aardappelbedrijf en een koeienstal. Maar deze beesten kende hij nog niet.

Alpaca's
Uitzicht vanaf de Essendijk

Eigenzinnige dieren

Gelukkig zijn ze heel makkelijk om te houden. Het leukste aan de dieren is volgens Wim en Els hun eigenzinnigheid. “Kijk naar Carmen, die zit elk jaar wel een keer vast in de omheining omdat ze dacht dat het gras bij de buren lekkerder was.” De bijzondere namen van de alpaca’s zijn afgeleid van hun moeder. Nakomelingen krijgen dezelfde basisletter. Lisa en Lucy zijn bijvoorbeeld moeder en dochter. Deze twee waren ook te zien in de uitzending van Binnenste Buiten.

Alpaca's

Rondleiding

Wil je ook een keer langs bij de alpacaboerderij? Dat kan alleen op afspraak en niet op zondag. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. De groep kan bestaan uit 2 tot maximaal 10 mensen. Aanmelden kan via vanprooijenels@gmail.com. 

Alpacawol

De alpaca’s worden jaarlijks geschoren. De wol is heerlijk zacht en prikt niet. De wol is te koop bij De Willemshoeve. Heb je interesse? Stuur een mailtje naar Els via vanprooijenels@gmail.com.

Alpaca rondleiding

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Natuurinclusief

Koolzaad Arjo Klok

Lekker van Buijten