Terugblik winterwandeling met de gebiedsbeheerder

Vroeg in de ochtend staat gebiedsbeheerder Arjan Ponsen klaar bij boerderij De Buytenhof om de groep de meest bijzondere plekken in het Buijtenland van Rhoon te laten zien. Met de winterwandeling verkennen we dit keer de noordkant van het gebied en de polder Buitenland.

28-2-2025

Arjan: “Als jullie heel stil zijn, zien we misschien reeën in de hoogstamboomgaard.” Inmiddels leven er ongeveer 15 à 20 reeën in de noordkant van het gebied. Deze zijn verspreid in kleine groepjes door de polder, zo’n groepje reeën noem je een sprong. Reeën zijn echte fijnproevers en genieten van de jonge groene blaadjes. Het Buijtenland van Rhoon is wat dat betreft een walhalla voor de dieren. Dankzij de natuurelementen zoals hoogstamboomgaarden, heggen en hagen en natuurvriendelijke oevers is er jaarrond genoeg te eten. Voor boer Wiard Visser van De Buytenhof vindt ze prachtig om te zien, maar de vele reeën hebben ook een keerzijde. Wiard: "Ze eten namelijk de knoppen van mijn bomen, en de mannetjes vegen hun gewei langs de stammen, wat schade aan de bomen veroorzaakt." Boer en natuur werken samen in het Buijtenland van Rhoon en dat is altijd zoeken naar balans.

Sprong reeën in Rhoon

In de winter zijn reeën goed waar te nemen in de polder, omdat ze dan in sprongen leven. Het landschap is kaal, waardoor ze makkelijker te zien zijn door vijanden, samen voelen ze zich veilig. In het voorjaar gaan de dieren weer uit elkaar en zoeken ze hun eigen territorium op. In het Buijtenland van Rhoon is veel te eten en zijn weinig vijanden, daarom leven er in het hele gebied inmiddels wel rond de 80 reeën.

Reeen foto Elizabeth Babtist

Broedvogels

De reeën houden zich nog even gedekt, intussen vertelt Arjan over de natuurvriendelijke oevers. Dat zijn schuin afgegraven oevers die veel biodiversiteit aantrekken. Er is een rietkraag te zien langs de over. Een ideale plek voor insecten en vogels zoals de rietzanger om in te broeden. Binnenkort, vanaf 15 maart, is het broedseizoen. In de polders broeden verschillende akkervogels zoals de kievit, roodborsttapuit en gele kwikstaart. Afgelopen jaren namen de aantallen toe. Uit onderzoek blijkt dat de vogels zowel in de akker als langs de wandelpaden broeden. Daarom is het belangrijk om op de paden te blijven en honden aan de lijn te houden. Om broedvogels te beschermen zijn enkele wandelpaden in de Zegenpolder en de Portlandpolder tijdens het broedseizoen afgesloten. 

Uiteindelijk worden we toch verrast door drie reeën, een moeder en twee jongen, die zich schuilhielden in een van de hoogstamboomgaarden.

Winterwandeling Rhoon

Herenboeren Rhoon

Tot slot lopen we langs het perceel van de Herenboeren, waar de laatste wintergewassen nog op het land staan zoals spruiten, rode kool en prei. De rode kool is niet goed doorgekomen omdat de hazen ze in een vroeg stadium hebben opgepeuzeld. 

De wandeling wordt afgesloten met koffie en croissantje in de theeschenkerij van De Buytenhof. Een goede plek om lekker op te warmen.

Wil je ook een keer meewandelen met de gebiedsbeheerder? Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg als eerste de kans om je aan te melden. 

 

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas