Kennisgeving voornemen uitgifte pachtgrond binnen de gemeente Albrandswaard 2025
De Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon U.A. (Hierna: Gebiedscoöperatie) deelt mee dat zij het voornemen heeft tot uitgifte in 1-jarige geliberaliseerde (onder)pacht voor het jaar 2025 van de hieronder te Rhoon gelegen percelen cultuurgrond met een omvang van circa 303 hectare.
De gronden maken deel uit van het Natuurnetwerk Nederland en worden via de Gebiedscoöperatie in pacht uitgegeven om doelen te realiseren op het gebied van natuur (akkervogels en akkerflora), natuurinclusieve landbouw (gezonde bodem, insecten, zadenaanbod voor vogels, korte ketens en een goed bedrijfsresultaat voor de agrariër) en recreatief medegebruik. De doelen zijn nader omschreven in het Streefbeeld Buijtenland van Rhoon.
Teneinde de doelen te bereiken, wordt op circa 40 procent van de gronden natuurmaatregelen uitgevoerd, waaronder de aanleg van natuurvriendelijke oevers, hoogstamboomgaarden, flora-akkers, wintervoedselakkers, heggen en kruidenrijke graslanden. De overige gronden zijn beschikbaar voor natuurinclusieve landbouw ter ondersteuning van de Streefbeeld-doelen. Zowel de natuurgronden als de natuurinclusieve agrarische percelen worden tegen beperkende voorwaarden uitgegeven. Het betreft onder andere beperkingen met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mest, toepassing van akkerrandenbeheer en een gesloten broedseizoen.
Ten aanzien van de pachtgrond bedoeld voor natuurinclusieve landbouw gelden verder de volgende beperkingen:
- (i) maximaal 33% hakvruchten (aardappelen, bieten en uien) in de rotatie;
- (ii) van de maaivruchten (minimaal 67%) moet ongeveer de helft bloeiende maaivruchten zijn, waarbij gekozen kan worden voor gewassen als vlas, teunisbloemen, koolzaad, veldbonen, bruine bonen en blauwmaanzaad. Grasklaver en of luzerne mogen ook in de rotatie meegenomen worden, maar niet voor de invulling van het hele aandeel bloeiende maaigewassen (maximaal 1/6 van de vruchtwisseling).
De beheervoorwaarden voor zowel de natuurgronden als de percelen voor natuurinclusieve landbouw zijn vastgelegd in een beheerplan, welke deel uitmaakt van de te sluiten pachtovereenkomst.
De pachtprijs voor 2024 bedraagt 330 euro per hectare. Voor het beheer van de natuurpercelen is een aanvullende beheervergoeding beschikbaar, grotendeels gebaseerd op de vergoedingensystematiek van de Subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL).
De gronden zijn in eigendom van de provincie Zuid-Holland, waarvoor het provinciale uitgangspunt geldt dat belangstellenden via een openbare belangstellingsregistratie hun interesse kenbaar kunnen maken. Voor de gronden van de Gebiedscoöperatie is op de site van de provincie Zuid-Holland aangegeven dat belangstellenden zich direct konden melden bij de Gebiedscoöperatie. Deze periode liep van 15 mei tot en met 15 augustus. In deze periode heeft zich, anders dan de reeds bekende belangstellenden, één nieuwe geïnteresseerde gemeld bij de Gebiedscoöperatie, doch deze plannen passen niet in het Streefbeeld en omvatten geen natuurinclusieve akkerbouw.
De huidige pachters zijn momenteel de enige serieuze gegadigden die zich hebben gemeld bij de Gebiedscoöperatie. Het is van groot belang dat de gronden op een juiste wijze worden bewerkt en beheerd. De gegadigden hebben allen deze gronden al eerder gepacht en hebben diverse jaren ervaring met natuurinclusief verbouwen. Daarnaast hebben zij aangetoond dat zij bij het bewerken van de gronden inderdaad rekening hebben gehouden met de daarop rustende beperkingen. Voorts zijn zij allen lid van de Gebiedscoöperatie.
Derhalve is de Gebiedscoöperatie van mening dat op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria voornoemde gegadigden in aanmerking komen voor de uitgifte in geliberaliseerde 1-jarige pacht van bedoelde gronden voor het jaar 2025.
Om tot een afgewogen voorstel te komen voor de grondverdeling tussen de gegadigden in 2025 zijn de volgende zaken meegenomen:
- i. net als in de afgelopen jaren wordt geprobeerd percelen zo veel mogelijk te clusteren in overeenstemming met het toekomstbeeld van de 3 grote akkerbouwbedrijven (welke t.z.t. voor langere tijd via een selectieprocedure zullen worden verpacht) ten zuiden van de Essendijk met ieder een grootte van 110-130 ha: één in de Zegenpolder, één in de Portlandpolder/Molenpolder West en één in de Portlandpolder/Molenpolder Oost;
- ii. agrariërs die hebben aangegeven mee te willen helpen bij de realisatie van het Streefbeeld worden in staat gesteld om hun oorspronkelijke bedrijf te extensiveren tot een natuurinclusief akkerbouw-, tuinbouw- en/of fruitteeltbedrijf. Voor de akkerbouw betreft dit dus de extensivering tot een natuurinclusieve bedrijfsvoering met een ruimtebeslag van ongeveer 110-130 ha;
- iii. het verlenen van compensatiegronden voor het kunnen waarborgen van continuïteit in teelt en afzet van bepaalde gewassen in verband met afzetcontracten. Van compensatie kan sprake zijn in het geval door werkzaamheden voor de realisatie van het inrichtingsplan reeds in gebruik zijnde percelen niet beschikbaar of slecht bruikbaar zijn voor deze bepaalde gewassen.
Met de huidige verdeling als basis en de criteria voor de verdeling van de nieuwe gronden als hierboven beschreven in acht nemend, wordt de verdeling van de nieuwe gronden voor 2025 voorgesteld als hierboven op kaart aangegeven.
Vervaltermijn
Indien u zich niet kunt verenigen met voornoemd voornemen de landbouwgronden in 1-jarige geliberaliseerde (onder)pacht uit te geven, en merkt u zichzelf aan als betere serieuze gegadigde, dan dient u dit binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie kenbaar te maken via info@buijtenland-van-rhoon.nl onder vermelding van “Kennisgeving voorneming uitgifte pachtgrond 2025 binnen de gemeente Albrandswaard”.
Voormelde datum geldt als een vervaltermijn. Bij gebreke van een tijdig aanhangig gemaakt bezwaar vervalt het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De Gebiedscoöperatie en de voorgenomen pachters zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst(en) zou worden opgekomen.
Met deze publicatie geeft de Gebiedscoöperatie uitvoering aan de rechtsregels uit het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).
Contact
Voor nadere inlichtingen kunt u zich eveneens wenden tot: info@buijtenland-van-rhoon.nl