Verbouwing boerderij De Vlakkenburg is in volle gang

De oude boerderij De Vlakkenburg wordt gerenoveerd tot een duurzaam en tijdelijk multifunctioneel gebouw. Het voorhuis van de boerderij dient als kantoor voor de gebiedscoöperatie. Lees hier meer over het proces en de voortgang.

Verbouwing Vlakkenburg

Duurzame samenwerking getekend

Op 23 maart 2023 werd de intentieovereenkomst getekend tussen het Buijtenland van Rhoon en aannemersbedrijf Van Leeuwen. Na een meervoudig onderhandse aanbesteding is Van Leeuwen uitgekozen om de renovatie/verbouwing uit te voeren, omdat zij veel ervaring en affiniteit hebben met ‘duurzaam bouwen’. Dat past goed bij het Streefbeeld van het Buijtenland van Rhoon. RoosRos Architecten begeleidt de verbouwing. Een mooi en uitdagend project voor alle partijen. Om de samenwerking te bevestigen kregen we een duurzame fles wijn uit Zeeland. Een goede start van een duurzaam project!

Verbouwing Vlakkenburg

Projectleider Dennis Kooyman overhandigt fles aan directeur Anja Jongejan

Het gaat beginnen!

Op 15 augustus 2023 is de renovatie/verbouwing van boerderij De Vlakkenburg gestart. De voormalige boerderij doet dienst als kantoor- en ontvangstruimte voor de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. De provincie Zuid-Holland, eigenaar van de boerderij, en de gebiedscoöperatie, huurder, hebben gezamenlijk besloten tot renovatie/verbouwing van de boerderij tot tijdelijk multifunctioneel gebouw voor de Gebiedscoöperatie.

Verbouwing Vlakkenburg

Tijdelijk andere kantoorruimte

Het stafbureau van de Gebiedscoöperatie zal tijdens de werkzaamheden tijdelijk kantoor houden op Kleidijk 88 in Rhoon. Naar verwachting is de verbouwing na zes tot negen maanden afgerond.

Wat gaat er veranderen?

In de toekomst zal naar verwachting bij een van de toegangspoorten naar het Buijtenland van Rhoon een bezoekerscentrum worden gerealiseerd. Tot die tijd zal De Vlakkenburg een deel van die multifunctionele functie overnemen en krijgt de voormalige boerderij, naast de kantoorfunctie, een geschikte ruimte voor het ontvangen van groepen en organiseren van bijeenkomsten en activiteiten. De buitenkant zal grotendeels hetzelfde blijven, maar aan de binnenkant verandert de indeling. Zo zal er op de tweede verdieping een grote ruimte ontstaan met zicht op de kap. Beneden wordt de ruimte ook voor minderinvaliden toegankelijk gemaakt.

Duurzaam bouwen

Update augustus 2023

Uitgangspunt bij de renovatiewerkzaamheden is biobased bouwen, passend bij de doelen zoals opgenomen in het Streefbeeld van de Gebiedscoöperatie. RoosRos Architecten, aannemer Van Leeuwen en andere betrokken partijen zijn de laatste hand aan het leggen aan de voorbereidingen. Er wordt gekeken hoe er gebruik kan worden gemaakt van duurzame bouwmaterialen uit het gebied en op het dak van de boerderij komen zonnepanelen te liggen. Een ander uitgangspunt bij de werkzaamheden is dat het gebouw in de toekomst vrij eenvoudig kan worden verbouwd om weer een andere functie te vervullen.

Verbouwing Vlakkenburg

Impressie van De Vlakkenburg na de verbouwing. Bron: RoosRos Architecten

Biobased verbouwing

Update maart 2024

Projectleider/werkvoorbereider Dennis Kooyman deelt meer informatie over de biobased verbouwing van De Vlakkenburg. In onderstaande video geeft hij een toelichting op het duurzame isolatiemateriaal cellulose. In de video zie je hoe het duurzame isolatiemateriaal wordt ingeblazen in de voorzetwanden tegen de gevel. Er gaat niks verloren.

Verbouwing Vlakkenburg
Verbouwing Vlakkenburg
Verbouwing Vlakkenburg

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Over de gebiedscoöperatie

streefbeeld Buijtenland van Rhoon

Natuurinclusieve landbouw

vlas