VanBinnenNaarBuijten

Van binnen naar Buijten is een podcast over het verleden, landschap, de weidsheid en de mooie toekomst van het Buijtenland van Rhoon.

Wilde bijen

Wilde bijen zoemen niet, ze vliegen geruisloos. Het zijn er tienduizenden verdeeld over vele tientallen soorten. Enkele springen eruit, zoals de zeldzame wilde weidebij. In haar kielzog vliegen hier ook twee ‘koekoeksbijen’. Die leggen eitjes in andervrouws nest. Van de kraagbloedbij is lang gedacht dat zij uit ons land was verdwenen, maar hier vliegt zij nog vrolijk rond.

Dit is de ‘Kipcaravan’ van de Vossenburg

Overdag lopen de kippen vrij in en uit. ’s Nachts gaan ze veilig op stok in deze mobiele kippenschuur. Als de wormpjes, torretjes en zaadjes voor de kip hier opraken, zet Adjan de Kip-caravan gewoon ergens anders neer.

Beluister de podcast en ontdek waarom er is gekozen voor 249 echte blije kippen.

Vlas

Na een afwezigheid van bijna vijftig jaar groeit en bloeit er weer vlas in de polders van het Buijtenland van Rhoon. Een natuurvriendelijk en duurzaam gewas met onverwachte en hippe mogelijkheden.

Beluister de podcast en ontdek de rijke historie van de vlasteelt in het Buijtenland van Rhoon.

Grienden

God schiep de wereld, maar de Nederlander maakte zijn eigen land. Daarvoor was dit stukje oer-Holland onmisbaar.

In de Carnisse Grienden en op Klein Profijt mag de natuur zijn eigen gang gaan.  

Beluister de podcast en ontdek welk iconisch dier je in deze gebieden kunt ontmoeten.

Hoogstamfruitbomen op de Buytenhof

Deze hoogstam fruitbomen op de Buytenhof zijn in 2004 aangeplant. Precies op de plek waar rond 1900 ook een hoogstamboomgaard stond. Omdat peren en appels in vroegere tijden aan struiken groeiden, kwam er heel wat vakmanschap bij kijken om ze zo hoog te krijgen. De struiken werden geënt op een stam.

Beluister de podcast en ontdek meer over de kwaliteiten van de hoogstam fruitboom. 

De omslag naar natuurinclusieve landbouw. Een flinke uitdaging.

Een ontdekkingstocht waarin landbouw en natuur samen optrekken. 

Zo kun je bijvoorbeeld minder gif spuiten door de natuur zijn werk te laten doen. Bladluis bedreigt de landbouw. Maar lieveheersbeestjes eten bladluis! Wie goed is voor lieveheersbeestjes heeft dus minder last van luizen. 

Beluister de podcast en word uitgebreid bijgepraat over de prachtige reis van de natuur-inclusieve boer.

Minder spuiten tegen insecten 

Gewasbeschermingsmiddelen horen bij de traditionele landbouw. Spuiten gebeurt vaak preventief. Daarmee wordt voorkomen dat plaagdieren als de bladluis en de coloradokever de oogst aantasten. 

In het Buijtenland van Rhoon willen we niet meer spuiten tegen insecten. Dat doen we door goed te zorgen voor de natuurlijke vijanden van plaagdieren. 

Beluister de podcast en ontdek dat natuurinclusief boeren de toekomst heeft. 

Natuurvriendelijke oever in de Zegenpolder

Vroeger werd hier geboerd tot op het randje van het perceel. De sloot was kaarsrecht en stijl. Nu tref je in deze polder brede, flauwe oevers langs water met verschillende dieptes. Dat is goed voor de natuur.

 

De Portlandhoeve

Portland was oorspronkelijk een gemengd bedrijf met veeteelt en akkerbouw. De hoeve telt wel vier verdiepingen en moest met de hand tot de nok worden gevuld met voorraden. Stro, hooi, appels, aardappels of ander voedsel en zaaigoed. 

Nu wordt de hoeve bewoond door antikraak en vijf kerkuilen.

Beluister de podcast en maak kennis met dit cultuurhistorische pareltje. 

Tuinder Gert

“Mensen kennen graag de boer die hun groenten teelt.” Daarom levert Gert direct aan winkels in Rhoon, Poortugaal en Rotterdam. Zonder tussenhandel. Ook heeft hij een kraam op de Rotterdamse Oogstmarkt. 

Beluister Gert op de podcast en rijd mee op zijn trekker.