Beeldend kunstenaar Petra Laaper geselecteerd voor Linnen Beyond Fashion
In februari was de aftrap van Linnen Beyond Fashion. Drie geselecteerde ontwerpers gaan dit jaar werken met vlas om de ambacht eigen te maken en te leren over de teelt. Dit vertalen ze vervolgens naar een eigen ontwerp. Een van de geselecteerde ontwerpers is de Rotterdamse beeldend kunstenaar Petra Laaper. Textiel is haar belangrijkste materiaal. Ze maakt bijzondere sculpturen en zoekt daarbij de grenzen op. Tijd voor een kennismaking.
19-3-2025

Petra: "Ik was geraakt dat iets eenvoudigs als een draad – het begin van textiel – waar je makkelijk overheen kijkt, van enorme waarde is om iets te kunnen maken."
Vertel eens iets over je werk
“Ik ben Petra Laaper, beeldend kunstenaar en woon en werk in Rotterdam. Ik maak sculpturen en installaties van textiel, dus met zachte materialen. Ik gebruik veel naai- en kniptechnieken en maak mijn eigen patronen om ruimtelijk werk te maken. De laatste periode ben ik geïnteresseerd in wat een vorm vanuit zichzelf doet. Ik kijk naar een basisvorm, die vul ik bijvoorbeeld met lijnzaad en kijk welke vorm ontstaat. Daarmee bepaal ik minder van tevoren het beeld.”
Wat is je motivatie om mee te doen aan Linnen Beyond Fashion?
“Ik vind het fijn om in mijn werk terug te gaan naar een soort basis. In 2022 deed ik een workshop prehistorische textieltechnieken. Textiel is een van de eerste menselijke technologische ontwikkelingen en nauw verbonden met de menselijke ontwikkeling. Ik was geraakt dat iets eenvoudigs als een draad – het begin van textiel – waar je makkelijk overheen kijkt, van enorme waarde is om iets te kunnen maken. Op straat zag ik overal ineens touwtjes en vezeltjes en werd geïnteresseerd om zelf draad te maken en daarmee te experimenteren.”
Zelf vlas telen op het balkon
“Vorig jaar deed ik daarom mee aan het 1m2 vlasproject van The Linen Project en zaaide ik vlas in op mijn balkon. Dat was een nieuwe manier van werken, omdat ik niet alles van te voren bepaal, maar kijk in het proces wat er ontstaat. Vlas heeft zijn eigen ritme. Het is een mooie ervaring om dingen los te laten en toe moeten staan om te kijken wat er gebeurt.”
Mens in verbinding met de omgeving
“Het is magisch om te zien dat als je het vlas oogst en droogt, het eerst moet het rotten zodat de vezel loskomt uit de stengel. Het deed me nadenken over wanneer dit ooit is begonnen. Het vertelt mij heel veel over een periode waarin mensen met nauwe verbondenheid met hun omgeving leefden. Dat is zo anders dan de textielindustrie zoals we die nu kennen. Als we vandaag stoppen met produceren dan hebben we nog genoeg voor zeven generaties.”
Textiel staat dichtbij de mens
“Textiel staat zo dichtbij de mens, dat spreekt me aan. Ik heb bijvoorbeeld een wollen dekentje gekregen bij mijn geboorte. Daar heb ik als peuter mee rondgelopen en het is eigenlijk een soort knuffeldoek. Voor mij is dat beladen met geschiedenis, emotie en dichtbijheid. Ik hoop in dit traject iets te maken dat dezelfde waarde kan creëren. Iets dat dichtbij de dagelijkse leefomgeving en ervaring staat.”

Foto Jacqueline Fuijkschot
Waar kijk je het meest naar uit?
“Ik kijk ernaar uit om naar buiten te gaan en naar de samenwerking met Maaike om ook echt textiel te gaan maken. Daarin ben ik geïnteresseerd in verschillende structuren en texturen. En in de visuele verschijning: Hoe licht valt op een textiel, hoe het beweegt en of het dik of dun is. Daarnaast wil ik buiten zijn en met het ruwe vlas en materiaal werken. Dat is voor mij nieuw, ik kijk ernaar uit wat daar kan ontstaan.”
Radio Rijnmond maakte een reportage van de workshop weven met vlas bij Maaike Gottschal. Maaike en Petra zijn aan het woord. Luister de aflevering hier terug (Vanaf min. 40)
“Wij zijn de natuur. Wij staan daar niet los van.”

Textiel op fietsafstand
“Ik woon zelf in Rotterdam Noord en ik zou op de fiets naar het Buijtenland van Rhoon kunnen. Het gewas is zo dichtbij. Het is fantastisch dat hier ook natuurinclusieve landbouw plaatsvindt. Zelf kom ik uit een familie van tuinders en er is ontzettend veel gebeurd sinds de Tweede Wereldoorlog. Je ziet de gevolgen ervan. Het is fantastisch dat er nu stappen worden gezet om het anders te doen. Wij zijn de natuur, wij staan daar niet los van.”
Maaike Gottschal over Petra Laaper
Maaike Gottschal: “We verwachten dat Petra Laaper het uiterste haalt uit de sculpturale mogelijkheden die vlas en linnen hebben. Werk wat vele andere kunstenaars kan inspireren om ook met vlas te willen werken.”

Programma Linnen Beyond Fashion
De ontwerpers krijgen de komende negen maanden een volledige onderdompeling in het vlas onder leiding van textielexpert Maaike Gottschal. De ontwerpers krijgen een introductie in het telen van vlas door veldbezoeken aan en kennismaking met de boeren uit het Buijtenland van Rhoon. De veldbezoeken starten in april, dan wordt het vlas gezaaid en ze volgen het hele proces van bloei, pluk tot het dauwrotten. In september zijn de prototypes gereed en in oktober tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week worden de ontwerpen gepresenteerd en opent de Open Call voor 2025.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Buijtenland van Rhoon
In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.