Nieuwe knotploeg aan het werk in het griendje

Zaterdag 10 februari 2024 waren vrijwilligers van de Carnisse Grienden hard aan het werk in de polder. In het pas aangelegde griendje werden nieuwe wilgen geplant en andere wilgen geknot. Ook achter de Vlakkenburg werden oude wilgen gesnoeid. De groep vrijwilligers met de ludieke naam Knotploeg zullen door de seizoenen heen vaker een dag in de natuur werken.

Knotploeg

In het nieuwe griendje zijn 75 nieuwe wilgen bijgeplaatst, variërend in soort.

Knotploeg

De Vereniging Carnisse Grienden zet zich in voor het behoud van de grienden in IJsselmonde. Zij zijn actief in de Carnisse Grienden, Rhoonse Grienden en het pas aangelegde binnendijkse griendje aan de Schenkeldijk. In het nieuwe griendje zijn 75 nieuwe wilgen bijgeplaatst, variërend in soort. Deze variatie levert een soort levende wilgententoonstelling op, legt initiatiefnemer Renée Rooijmans uit. Vorig jaar werd een eerste deel van de wilgen al geplaatst. Deze wilgen konden deze winter al worden gesnoeid. Aan sommige wilgen zijn zelfs al katjes te zien. Dat belooft wat voor het voorjaar.

Knotploeg nieuw griendje

Kopstoof 

De penningmeester van de Carnisse Grienden is druk bezig met het snoeien van de wilgen. De onderste takken gaan eraf en de bovenkant blijft ‘behaard’ voor de karakteristieke wilgenuitstraling. Tussendoor vertelt hij een leuk weetje. Een geknotte wilg heet een kopstoof. Het clubhuis van de vereniging is daarnaar vernoemd. 

Heggen / hagen in hoogstamboomgaard

Binnendijks griendje

Hoewel de meeste grienden buitendijks liggen, is het nieuwe griendje binnendijks aangelegd aan de  Schenkeldijk. Langs de dijk ligt een lager gelegen stuk grond. Daar zit een geschiedenis aan vast, vertelt de penningmeester. De dijk is vroeger aangelegd met grond van deze plek. Tussen de dijk en de akker ontstaat daardoor een laaggelegen stuk waar geen landbouw op mogelijk is. Dit wordt de eeuwkant genoemd. Op dit drassige stuk werden vroeger al wilgen geplant. Die werden weer gebruikt voor hout om bijvoorbeeld mattenkloppers van te maken. 

Vrijwilligers voor de knotploeg

Renée is positief verrast door het aantal nieuwe vrijwilligers dat op de aanplantdag afkwam. Sommige vrijwilligers zijn net in de buurt van Rhoon komen wonen en willen iets bijdragen aan de omgeving. Anderen zijn met pensioen en willen meer tijd doorbrengen in de natuur. Wat hen bindt is de liefde voor hun omgeving en de gezelligheid van het samenzijn. 

Knotploeg Grienden - feb 2024

Meehelpen? Schoonmaakdag op 2 maart

Vereniging De Carnisse Grienden neemt ook dit jaar de organisatie op zich van de jaarlijkse schoonmaak van de Grienden. Op zaterdag 2 maart wordt het hele buitengebied vanaf de Gaatkensbult bij de Koedoodse haven tot aan de kleine jachthaven van Poortugaal schoongemaakt.

Wil je ook meehelpen? Meld je hier aan.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas