Polderdag in het Buijtenland van Rhoon

Tijdens de Polderdag op zaterdag 1 juli 2023 van 10.00 tot 17.00 uur beleef je de cultuurhistorische polder in Rhoon op allerlei manieren. Ga terug in de tijd en leer over de geschiedenis van de polder en krijg een doorkijkje naar de toekomst van dit bijzondere gebied. Daarnaast kun je boodschappen doen bij de boer, een rondje op de pony, alpaca's zien, bloemen plukken of wandelen over de boerenroute. Verschillende boerderijen stellen hun erf open en op ieder erf is iets te proeven en te beleven. Er is genoeg te doen voor jong en oud!

 

Koolzaadveld
Gert van Herk

1. Driepolderpunt

Om 10.30 uur is de onthulling van het nieuwe landschapsmeubilair bij het Driepolderpunt door wethouder Richard Polder van Albrandswaard en overhandiging van het eerste exemplaar van het magazine “Erfgoed van Rhoon”. Fiets een rondje mee door de polder.

Adres: Schenkeldijk

Driepolderpunt

2. Simon Barendregt

Presentatie plus uitleg over de nieuw te bouwen Wipwatermolen in de Zegenpolder, naar het model van begin 15e eeuw.

Adres: Essendijk 38, Rhoon

3. De Vlakkenburg

Jong en oud beleven hier de polder. Geniet op het pop-up terras van een lekker polderbiertje van De Vaanbrouwers, lokale boterham van De Boulanger of ander lekkers uit het Buijtenland van Rhoon. Kinderen ontdekken spelenderwijs wat er allemaal vliegt en kruipt in de natuurincluieve polder. Imker Myriam geeft uitleg over de bijen en Vereniging Carnisse Grienden vertelt over de bijzondere grienden.

Adres: Essendijk 24, Rhoon

Kruidenwandeling

4. De Buytenhof + EHBO

Diverse activiteiten voor kinderen zoals een workshop flessen pimpen of bloemen plukken in de bloemenpluktuin. Ondertussen geniet je van een theeconcert door de Band Swing and Sing Society. Of een lekker kopje koffie met pannenkoek op
het terras.

Adres: Rijsdijk 98, Rhoon

Aardappelen rapen

5. Struinroute

Naar hartenlust struinen tussen en langs alle bloeiende gewassen in de polder. Ontdek met behulp van de Struinroutekaart welke bijzondere gewassen er dit jaar allemaal groeien.
Je was nog nooit zo midden in de polder.

Adres: Achter de Buytenhof richting de Achterweg

Aardappelen rapen

6. Noordhoeve High Flown Stud

De kinderen mogen ‘s morgens meekijken met de rijles en na 14.00 uur een rondje rijden op de pony’s en hoefijzers gooien.

Adres: Nieuweweg 7, Rhoon

 

7. Portlandhoeve

Bewonder de oeroude Portlandhoeve en de naastgelegen hoogstamboomgaard en schapen. Hier werd de TV-serie 'De Stamhouder' opgenomen. Op het voorterrein staan historische tractoren van Loonbedrijf van der Ent en bij de open voordeur is het vrouwtje van Portland te zien die over de onderdeur de polder inkijkt. Er zijn twee workshops van Belinda Hendriks: bloemen weven en krachtstok maken.

Reserveren via: 1 juli creatieve workshop op de Portlandhoeve

Adres: Veerweg 3, Rhoon

Aardappelen rapen

8. De Vossenburg

Branka en Adjan Vos vertellen over boeren samen met natuur. Henske vertelt over de 50 paarden waarvan de helft in een kudde de natuur beheert. Met bierbrouwers Vet & Lazy wandel je naar de gerstvelden waar het graan groeit voor hun circulaire bier. Bij de groene caravan van Brasserie Rhoons Polder eet je een frietje en drink je koffie bij de koffiebar. Ondertussen geniet je van een deuntje van De Volharding (concert om 10.00 en 12.00 uur). Bij de kraampjes leer je meer over vlas, bijen en de cultuurhistorie door de VVPA. Ook bewonder je de fototentoonstelling van foto’s uit de polder.

Adres: Korteweg 4, Rhoon

Eieren te koop

9. Gert van Herk

Gert van Herk teelt lekkere groentes van de koude grond. Bekijk hoe de groentes groeien en koop deze knetterverse groentes direct op het erf.

Adres: Essendijk 9, Rhoon

Eieren te koop

10. Alpacaboerderij de Willemshoeve

Bekijk de bijzondere alpaca's van dichtbij tijdens een rondleiding op de alpacaboerderij. De hoogwaardige alpacawol, in diverse kleuren, kan gekocht worden om zelf te spinnen bijvoorbeeld. Op de Polderdag is het vrije inloop.

Note: je kunt de alpaca's niet knuffelen of aaien.

Adres: Essendijk 68, Rhoon

Alpaca boerderij

11. Boerenroutes

Speciaal voor de Polderdag aangelegd: boerenroutes. Loop over de akkers, langs bloemenranden en over sloten. Struin door de polders langs de diverse (bloeiende) gewassen en nog veel meer.

Adres: Door het hele gebied

Boerenroutes
Boerenroutes
Aardappelen rapen

12. De Buijtenroute

Fiets de Buijtenroute langs bijzondere plekken in het gebied en luister naar de podcast. Reserveren en starten via Abel Restaurant of de Buytenhof.

Adres: Door het hele gebied

Aardappelen rapen

13. Skydive

Zie je de springers in de lucht? Skydive Rotterdam geeft uitleg over wat er zich afspeelt achter de parachute.

14. De Weelde Natuur

Open dag bij De Weelde Natuur met diverse gratis workshops en kraampjes. Meer informatie over het programma via deze link.

Adres: Molenpolderse Zeedijk 6

15. Griendenexcursie

Ontdek de bijzondere grienden onder leiding van een gids van vereniging de Carnisse Grienden.

Er zijn drie rondleidingen:om 10.30, 11.30 en 13.30 uur. Duur: ca. 1 uur. Vertrekpunt: Verengingsgebouw De Kopstoof, naast de ingang van de jachthaven Rhoon.

Aanmelden: activiteiten@carnissegrienden.nl

Adres: Albrandswaardsedijk 19

Aardappelen rapen

16. Boerderij 't Buytenlandt

Open atelier en beelden in de tuin en hoogstamboomgaard. Met keramiek van de Kunstkring Albrandswaard.

Adres: Oudeweg 1

Natuurinclusief telen: Walhalla voor bijen, insecten en vogels

Het Buijtenland van Rhoon is een bijzondere polder aan de rand van Rotterdam Hier schakelen boeren over op een natuurvriendelijke manier van voedsel produceren: samen met de natuur. Dit betekent niet spuiten tegen insecten, ruimer inzaaien, stalmest gebruiken, natuurmaatregelen in richten en zorgen voor veel variatie in gewassen. Naast aardappelen, uien, tarwe, bieten en groenten van het seizoen worden in het Buijtenland van Rhoon bloemrijke gewassen geteeld. Denk aan koolzaad, vlas, teunisbloemen, ethiopisch mosterdzaad, bruine bonen, veldbonen en kidneybonen.

Polderdag

Pak de fiets en bezoek de Polderdag op zaterdag 1 juli 2022 van 10.00 tot 17.00 uur!

De organisatie van de Polderdag 2023 ligt in handen van de Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (VVPA) en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. De deelnemende boeren herken je aan de vlaggen bij de entree. 

VVPA
Lekker van Buijten
Buijtenland van rhoon

Een kijkje op het land

  • Vrijwilligers