Stichting House of Denim/Jean School Amsterdam geselecteerd voor Linnen Beyond Fashion
In februari was de aftrap van Linnen Beyond Fashion. Drie geselecteerde ontwerpers gaan dit jaar werken met vlas om de ambacht eigen te maken en te leren over de teelt. Dit vertalen ze vervolgens naar een eigen ontwerp. Voor Linnen Beyond Fashion is het belangrijk dat ook de nieuwe generatie kennismaakt met de ambacht van linnen. Daarom is stichting House of Denim met de Jean School geselecteerd als deelnemer. Vier jonge getalenteerde ontwerpers gaan samen aan de slag met de jeans van de toekomst. Tijd voor een kennismaking.
01-3-2025
V.l.n.r. Joram de Haas, Lauren Herzik, Ana Wessels, Anneke van der Heide Wijma, Mariette Hoitink, Trinity Williams

House of Denim heeft samen met Jean School een selectie gemaakt van talenten die aan Linnen Beyond Fashion deelnemen en we gaan samenwerken met Stichting House of Denim om de industrie te betrekken bij het vlas"
House of Denim en Jean School
Mariette Hoitink is co-founder van de stichting House of Denim. De principes van House of Denim zijn gebaseerd op duurzaamheid, circulariteit, vakmanschap, innovatie en creativiteit in de denim & textielwereld. House of Denim is de overkoepelende not for profit organisatie die o.a. Denim City als locatie en in samenwerking met het ROC van Amsterdam Jean School heeft ontwikkeld. Educatie en talentontwikkeling is een speerpunt om het vlas weer onder jonge makers te brengen.
Anneke van der Heide Wijma, heeft een grote liefde voor vlas en is docent op de Jean School, de enige school in de wereld waar studenten opgeleid worden tot duurzame designers en productdevelopers met een grote liefde voor textiel. “House of Denim heeft samen met Jean School een selectie gemaakt van talenten die aan Linnen Beyond Fashion deelnemen en we gaan samenwerken met Stichting House of Denim om de industrie te betrekken bij het vlas zoals aanwezigheid op Denim Days en denimbeurs Kingpins.”

Anneke van der Heide Wijma, Mariette Hoitink
Foto door Jacqueline Fuijkschot
Vier talentvolle ontwerpers
Vier talentvolle ontwerpers gaan aan de slag met de jeans van de toekomst. Alle vier hebben zij hun eigen beweegredenen en stijl.
V.l.n.r. Ana Wessels , Trinity Williams, Joram de Haas, Lauren Herzik

Ana Wessels (24) haalt veel inspiratie uit andere culturen: “Ik heb in de afgelopen jaren veel gereisd en inspiratie uit andere culturen kunnen opdoen wat betreft natuurlijke materialen en ambachtelijke technieken. Ik maakte kennis met onder andere weefgetouwen, block printing en natuurlijke pigmenten zoals indigo.” Daarnaast heeft ze een liefde voor vintage en tweedehands: “Dat is voortgekomen uit de zoektocht naar een toegankelijk alternatief voor fast fashion. Uiteindelijk ben ik op zoek naar hoe ik mijn bijdrage kan leveren aan een bewustere eindbestemming in de textiel- en mode-industrie, waarbij de connectie tussen textiel en de mens terugkomt.”
Joram de Haas is alumni van Jean School. Zijn werk wordt gekenmerkt door de prints die hij zelf maakt in zijn studio in Amsterdam. Hij gebruikt daarvoor vooral tweedehandskleding. Hij is geïnteresseerd in het chemische aspect van ontwerpen. “Ik ben gepassioneerd over de (bio)chemische- en textieltechnologie. Dat probeer ik toe te passen in mijn projecten door te experimenteren met biomaterialen, nieuwe fabricatietechnieken en stoffabricaties.” Dat sluit goed aan bij zijn studie Design aan de TU Delft.
Alumni Lauren Herzik is landschapsontwerper en omgeschoold tot modeontwerper en patronenmaker. Zij wil consumenten verbinden aan de makers van hun outfit. Ze komt van origine uit Texas en is al anderhalf jaar in Nederland. Met Linnen Beyond Fashion wil ze haar kennis van textielinnovatie en duurzame materialen vergroten door de connectie te onderzoeken tussen vlasteelt, weeftechnieken en moderne ontwerptoepassingen. Dankzij haar achtergrond als landschapsarchitect kan ze de relatie uitdiepen tussen het de akker en de toekomst van mode.
Ontwerper Trinity Williams (20) is talent in het House of Denim Incubator Programma. Ze is gespecialiseerd in denim haalt haar inspiratie uit vormen, texturen en dingen waar ze mee is opgegroeid. Ze werkte mee aan verschillende exposities, waaronder het Amsterdams Museum. Duurzaamheid is erg belangrijk in haar werk: “Ik vind sustainability heel belangrijk en hou er rekening mee met elk product wat ik maak door dingen te re-worken, zo zuinig mogelijk te werken met stoffen en alles ook ergens weer te gebruiken als ik het nog heb.” Haar doel? “Een master worden in alles en mooie dingen maken waar mijn hart vol van zit.”
V.l.n.r. Ana Wessels , Trinity Williams, Joram de Haas, Lauren Herzik
Masterclass door Maaike Gottschal
In maart bezochten de talenten de studio van Maaike Gottschal in Rotterdam voor de eerste kennismaking met weven. Ze begonnen bij de basis met het leren spinnen van vlas met de hand. Daarna werden verschillende weeftechnieken verkend op de weefmachine en met een kartonnetje. Tot slot was er een demonstratie met een verfbad van natuurlijke indigo.

Staaltje gemaakt voor Florian door Maaike Gottschal in een indigo bad in haar studio. Foto: Maaike Gottschal

Maaike: “De les begint in mijn studio met het creëren van draad. De techniek van het spinnen van draden is net als weven zo’n 30.000 jaar oud. We beginnen met de eenvoudigste manier om draad te maken. Het twijnen van vezel tot draad. Je legt twee lange vezel op je been en wrijft ze met je hand over elkaar. Niet heen en terug maar een kat op de simpelste manier om sterk draad te creëren.”
“Wat bijzonder is aan de lessen die ik geef, is dat ontwerpers leren dat ontwerpen een fysiek proces is waar het hele lichaam in mee doet.”
Naast de praktische kant van het materiaal, ging Maaike ook meer filosofisch in op de textielbewerking. “Je kunt weven vergelijken met programmeren. Textiel is niet plat, maar betreft ruimtelijke verbindingen van draden. draden die elkaar kruizen en patronen vormen. De mogelijkheden zijn ongekend.”


Denim van de toekomst
Na de eerste kennismaking met de mogelijkheden en duurzaamheidsvoordelen van vlas, besluiten de talenten om gezamenlijk een project te doen. Samen gaan ze aan de slag om de jeans van de toekomst te ontwerpen. Ze streven ernaar een stuk te maken dat een leven lang mee gaat.
Programma Linnen Beyond Fashion
De ontwerpers krijgen de komende negen maanden een volledige onderdompeling in het vlas onder leiding van textielexpert Maaike Gottschal. De ontwerpers krijgen een introductie in het telen van vlas door veldbezoeken aan en kennismaking met de boeren uit het Buijtenland van Rhoon. De veldbezoeken starten in april, dan wordt het vlas gezaaid en ze volgen het hele proces van bloei, pluk tot het dauwrotten. In september zijn de prototypes gereed en in oktober tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week en Denim Days Festival worden de ontwerpen gepresenteerd en opent de Open Call voor 2025.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Buijtenland van Rhoon
In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.