Vogelnieuws uit de polder: met o.a. putters en ijsvogels

Onderzoeker Frank Majoor van Sovon Vogelonderzoek doet zijn ronde door de Zegenpolder in het Buijtenland van Rhoon en brengt verslag uit van wat hij heeft gezien. 

Veel veldleeuweriken in de luzerne

“Er waren in november heel veel veldleeuweriken in de gemaaide luzerne. Ik zag er zeker wel een stuk of tachtig of negentig. De luzerne is pas later in het jaar gemaaid door de boer en dat levert een hele fijne plek op voor de veldleeuwerik. Ze hebben goed uitzicht, maar wel dekking.”

Gemaaid luzerne. Een korte vegetatie en open structuur aantrekkelijk voor overwinterende veldleeuweriken. Foto door Frank Majoor 

Putters in de wintervoedselvelden

In het wintervoedselveld in de polder Buitenland van Rhoon zag Frank wel 80 putters zitten. “Er waren veel putters, een hoog aantal voor november. Ze vinden de kaardenbollenzaadjes lekker. Kaardenbollen blijven de hele winter staan en geven lang zaden dus voorlopig is er nog voldoende voedsel voor ze om te blijven.”

Lees meer over het wintervoedselveld

putters
Putter

IJsvogels te zien in het hele gebied 

In het hele Buijtenland van Rhoon zijn ook ijsvogels te zien, vertelt Frank. Hij zag op één ochtend in november drie ijsvogels bij de Buytenhof en in de Zegenpolder. Er zitten hier veel, legt hij uit. “IJsvogels hebben drie broedsels per jaar met wel vijf tot zes jongen. Zo verhogen ze hun overlevingskans, want zodra het vriest is het gedaan met de ijsvogel. Anders dan wat je zou vermoeden door hun naam. De ijsblauwe vogel leeft van vis en zodra het vriest, kunnen ze geen visjes meer vangen. Ze hebben voedsel nodig om zichzelf warm te houden. Twee jaar geleden lag er voor het laatst ijs, dus op het moment zijn er heel veel. Je herkent een ijsvogel aan hun hoge, snelle piep. Ze vliegen heel hard en rechtlijnig.” 

Zelf ijsvogels zien? Loop de ijsvogelroute van het Zuid-Hollands Landschap, wie weet zie jij er een!

Help de ringmus

Het gaat landelijk niet goed met de ringmus. In het Buijtenland van Rhoon willen we graag meer ringmussen. Daarom heeft Sovon voederplaatsen gemaakt speciaal voor de ringmus, in samenwerking met de boeren. De voederplaats is een permanente plek met graansilo’s en ringmusnestkasten. Ze staan buiten het erf, omdat ze anders concurrentie hebben van de huismus. Zo is er jaarrond voer beschikbaar.

Help je ook mee om de ringmus te behouden? Voer de ringmus dan jaarrond bij met kleine biologische zaadjes. Lees hier wat je kunt doen om de ringmus te beschermen.

 

Nestkasten Buijtenland van Rhoon

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas